Aprèn a cuinar ...Cuina per a aprendre

Aprèn a cuinar ...Cuina per a aprendre
Fes-ho amb les teves mans i emporta-t'ho a casa

Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Grups molt reduïts

Cuina Tradicional Artesana

Cuina Tradicional Artesana
No t'aprenguis la recepta, entén la tècnica des de la base

Classes 100% pràctiques

Classes 100% pràctiques
no mires, no participes... ets tu qui cuina!
Brioixeria Artesana: Croissant, pain au chocolat.






Tipus de curs : Taller monogràfic
Calendari: Estacional
Durada: 3:30-4 hores
Preu: 75€
Hora: Dissabtes 10:00h







Què és:

Un dels símbols gastronòmics que representen París arreu del món són els seus famosos croissants i pains au chocolat de mantega. Tothom sap que el croissant es una petita meravella francesa. Una delícia en forma de mitja lluna, cruixent per fora i delicada i suau per dintre, que s'aconsegueix intercalant sàviament una massa de farina amb capes de mantega, de tal manera que, quan couen al forn, es formen fulles de pasta apilades i ben separades. Però el croissant no sempre ha estat així.

Diuen que una nit de l'any 1683, enmig del setge en el qual estava sotmesa la ciutat de Viena per part dels turcs, els otomans volien aprofitar la foscor de la nit per travessar un túnel que hi havia sota els murs de la vila. Un forner vienès, que es llevava abans que fos de dia a preparar els seus pans, hauria sentit sorolls i n'hauria informat a les autoritats austríaques, evitant, d'aquesta manera, que les tropes enemigues envaïssin la ciutat. Per commemorar aquesta victòria, els forners de Viena van crear un petit brioix en forma de mitja lluna, que van anomenar Hörnchen (banya petita), que recordava l'emblema que figurava a les banderes otomanes. Però aquesta historia és exactament la mateixa que existeix a Budapest respecte al seu setge, en 1686, quan un forner donar l'alerta a la ciutat del atac dels turcs, la qual cosa fa pensar que ambdues històries respecte al origen del croissant són més llegenda que realitat.

Respecte a la seva forma, el cert és que de des del segle XIII, molt abans d'aquests setges, ja eren coneguts uns panets en forma de mitja lluna a tota l'Europa de l'est amb el nom de Kiflis o Kipferl, tot i que no se sap segur si era una recepta dolça o salada ni el tipus de pasta amb la que es feia. Fins i tot a França estan documentats "quarante gateaux en croissant" que es van servir en un àpat, ofert per la reina l'any 1549, per commemorar les dècades d'aliança entre França i Soliman el magnífic.

A París, els primers "pans croissants" es van començar a vendre cap a l'any 1837 quan, dos austríacs, van obrir la "Boulangerie viennoise". Les seves versions de Kiflis i de pa del Kaiser (o panet de l'emperador), van inspirar ràpidament a altres forners de París  de tal manera que, el pa croissant (que a les hores era com un brioix en forma de mitja lluna), era un pa molt habitual cap al 1850.  En 1869, Pierre Larrousse, al seu gran diccionari universal, parla dels "petits pans en forma de croissant que es confeccionen amb farina de primera qualitat treballada amb aigua que conté ous batuts". No serà fins ben entrat el segle XX que el "croissant" esdevé elaborat amb pasta de full tal com es descriu en el Larousse gastronomique de l'any 1938, popularitzant-se a França, tal com el coneixem avui dia, des de 1950.

En el moment que els francesos el van reinventar, sustituint  la pasta de brioix per una pasta de full llevada, el croissant no només va esdevenir en un símbol de la brioixeria francesa, sinó també en el producte estrella de qualsevol forner, que ben aviat es va anar adaptant amb diferents gustos, cobertures i farciments, tant dolços com salats.


Que fem a l'escola:

Probablement poques coses hi ha tan delicioses com un croissant fet a casa. L'aroma, la textura, el color i el sabor son gairebé incomparables i tot un luxe pel paladar. La laboriositat d'aquest producte, junt amb el rendiment que proporciona, fa que cada vegada hi hagi menys artesans que venguin les seves pròpies elaboracions i sigui més habitual un producte industrial llest per enfornar. A l'escola aprendràs, amb tècniques senzilles, que fer croissants artesans no és tan difícil, laboriós ni dedicat, sinó tan fàcil com respectar les pautes i deixar que el temps faci la seva feina. 

En el taller prepararem una massa clàssica de croissant i t'explicarem les diferencies amb d'altres i amb la pasta fullada. Parlarem dels tipus d'ingredients adequats i de quina manera afecten cadascun d'ells al resultat final. Aprendràs a amassar adequadament, a plegar la massa per aconseguir els resultats desitjats i la gran importància dels temps d'espera.  I finalment, a com tallar-la i donar-li la forma adequada a les diferents varietats. 


En funció del ritme de la classe, prepararem un petit assortit de croissants (dolços i salats) i pains au chocolat, també coneguts com a napolitanes, que podràs degustar o endur-te a casa.



Com ho fem:


Els grups de les classes son molt reduïts, de manera que puguem donar-te una atenció tan personalitzada com necessitis i, al mateix temps, crear un ambient agradable i acollidor. Per a nosaltres es molt important que aprenguis de principi a fi tot el procés de cada elaboració. Mirar com cuina el professor o participar en una part de la recepta és didàctic, però per a nosaltres no és suficient. Volem que t'impliquis des del primer moment perquè pensem que aprendràs bé a cuinar si cuines per aprendre. El nostre objectiu és que quan acabis la classe no només hagis après a cuinar la recepta, sinó que, en acabar, sentis que per a tu ha estat una experiència enriquidora i gratificant. Per aquest motiu, cada alumne disposa del seu lloc de treball, els seus estris i els seus ingredients. En finalitzar la classe, podràs provar el que has après a cuinar o be t'ho podràs endur a casa. 




Que porto a la classe? 

 Només necessites venir amb ganes d'aprendre i de gaudir de la cuina. La resta, els estris, l'equip, els materials i els ingredients que faràs servir, són proporcionats per l'escola. 



I en acabar? 

En finalitzar la classe, tots els alumnes rebreu una invitació que us donarà accés al Forum de l'escola. Hi trobaràs les receptes que has après a classe per a que puguis consultar-les. Allà, els alumnes i ex-alumnes, podreu exposar les vostres dubtes, contrastar-les amb d'altres companys i d'aquesta manera, l'escola, pot canalitzar les respostes de manera que siguin d'utilitat a tothom.




CURS 2016/17

MÉS TALLERS MONOGRÀFICS

JOVES I PETITS CUINERS

SABER-NE MÉS

Escola de Cuina Maduixa © 2014-2016 - Disseny MCM basat en plantilla Templateism.com, Plugins By MyBloggerLab.com

Escriu-nos

Amb la tecnologia de Blogger.