
Tipus de curs: Taller monogràfic
Calendari: Tot l'any
Durada: 4 hores
Durada: 4 hores
Preu: 60€
Horaris: dissabtes 10:00
Com la majoria de les preparacions mediterrànies a base de farina i agua, i de la mateixa manera que passa amb la seva cosina la coca, la pizza té els seus origens més directes en masses planes de pa que potser eren descartades per un mal llevat o per fer servir com a sistema de prova i saber si la temperatura del forn era correcte. Els grecs antics tenien un pa d'aquestes característiques que anomenaven "plakous" i que guarnien amb diferents ingredients com ara cebes, alls i plantes aromàtiques, com es fa amb la "focaccia", d'origen etrusc. El nom de pizza apareix escrit per primer cop fa uns mil anys i en llatí medieval, però no és fins al segle XVI que s'anomena d'aquesta manera a un tipus de panet petit i pla de pa, semblant a una galeta.
Aquesta preparació, típica napolitana, era un menjar que es venia més aviat al carrer i no era gaire considerat, doncs era aliment de les families més pobres de la ciutat que no es podien permetre un altre cosa. Aquests pans, se'ls coneixia també com a "m'ho menjo ara i ho pago la setmana que ve", perquè era habitual donar la pizza "a crèdit" a les persones amb pocs recursos. També era costum que les dones dels pizzers preparessin petites galette o pizzes fregides, dels retalls que els sobraria als seus marits, i així arrodonien els ingressos de la setmana. Avui dia, encara es poden trobar aquestes galette fregides als carrers de Nàpols fetes per venedors ambulants o establiments que venen menjar per emportar i, com totes aquestes preparacions, tan guarnides com qualsevol coca o pizza actual, sigui dolça o salada.
La primera pizza, que va tenir les característiques de les que coneixem, va ser creada per un pizzaiolo napolità que es deia Raffaele Esposito, quan, amb motiu de la visita a Nàpols de la reina Margherita, reina d'Itàlia junt amb el seu marit Umberto I, va crear tres pizzes diferents per commemorar l'esdeveniment. La reina va apreciar de manera particular la que estava guarnida amb tomàquet fresc, mozarella i fulletes d'alfàbrega fresca, que simbolitzaven els colors de la bandera italiana. Per la qual cosa va rebre el nom, des de aquell moment, de pizza margherita. Aquella va ser la primera pizza en portar formatge i fou la precursora de les que coneixem avui dia.
Que fem a l'escola:
En aquesta classe, aprendràs a familiaritzar-te amb els tipus de farines, com combinar i proporcionar els ingredients fer una pizza esponjosa però ben airejada i cruixent. T'ensenyarem a saber com reaccionen les masses segons els tipus i quantitat dels ingredients i quin impacte directe tenen els temps de repòs en la teva pizza. Et donarem les pautes que necessites saber per poder conciliar una elaboració artesana i "sense preses", que requereix una bona pizza, amb la vida i horaris d'avui dia. Aprendràs tècniques d'amassat i com hi incideix en el resultat final, així com la importància dels fornejats.
També parlarem de diverses formes de pizza tradicional italiana que potser no coneixes i et proposarem combinacions d'ingredients clàssiques i també d'innovadores, per a guarnir-les, que et sorprendran.
La idea d'aquest taller es proporcionar-te les eines per a que siguis capaç de fer a casa teva una pizza excel·lent, amb els estris i els ingredients que pot haver-hi a qualsevol llar, de tal manera que puguis elaborar les masses al teu gust. Primes, gruixudes, cruixents, esponjoses, lleugeres o atapeïdes... Una pizza feta per tu serà més bona que qualsevol de industrial. Serà difícil que en tornis a comprar una de feta!
Com ho fem:
Els grups de les classes son molt reduïts, de manera que puguem donar-te una atenció tan personalitzada com necessitis i, al mateix temps, crear un ambient agradable i acollidor. Per a nosaltres es molt important que aprenguis de principi a fi tot el procés de cada elaboració. Mirar com cuina el professor o participar en una part de la recepta és didàctic, però per a nosaltres no és suficient. Volem que t'impliquis des del primer moment perquè pensem que aprendràs bé a cuinar si cuines per aprendre. Per aquest motiu, cada alumne disposa del seu lloc de treball, els seus estris i els seus ingredients. En finalitzar la classe, podràs provar el que has après a cuinar o be t'ho podràs endur a casa.
El nostre objectiu és que quan acabis la classe no només hagis après a cuinar la recepta, sinó que, volem donar-te les eines i els coneixements per a que entenguis tots els processos i les seves tècniques, de manera que puguis portar a terme amb èxit una recepta similar o, fins i tot, la teva pròpia. Ens agradaria tenir la satisfacció de que, en acabar, sentis que per a tu ha estat una experiència enriquidora i gratificant.
El nostre objectiu és que quan acabis la classe no només hagis après a cuinar la recepta, sinó que, volem donar-te les eines i els coneixements per a que entenguis tots els processos i les seves tècniques, de manera que puguis portar a terme amb èxit una recepta similar o, fins i tot, la teva pròpia. Ens agradaria tenir la satisfacció de que, en acabar, sentis que per a tu ha estat una experiència enriquidora i gratificant.
Que porto a la classe?
Només necessites venir amb ganes d'aprendre i de gaudir de la cuina. La resta, els estris, l'equip, els materials i els ingredients que faràs servir, són proporcionats per l'escola.
I en acabar?
En finalitzar la classe, tots els alumnes rebreu una invitació que us donarà accés al Forum de l'escola. Hi trobaràs les receptes que has après a classe per a que puguis consultar-les. Allà, els alumnes i ex-alumnes, podreu exposar les vostres dubtes, contrastar-les amb d'altres companys i d'aquesta manera, l'escola, pot canalitzar les respostes de manera que siguin d'utilitat a tothom.